1 Aralık 2012 Cumartesi

Kafein

Sporcularda dayanıklığı geliştirdiği, çalışma miktarını arttırdığı için ergojenik olarak kullanılan kafeinin aşırı miktarda alımı doping olarak kabul edilmektedir.

100-300 mg/gün alımı normal kabul edilmektedir. Kafeinli içecekler içerisindeki kafeinin yoğunluğu sırası ile; kahve, çay, kakao, sıcak çikolata ve çok hafif içeceklerdir. Kafein merkezi sinir sistemini uyararal zihinsel uyanıklığı artırır. Kalp atışının artmasına neden olur. Kol ve bacaklardaki kan damarlarının genişlemesine ve kandaki serbest yağ asidi oranının artmasına neden olur.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, kafeinin ergojenik olarak dayanıklığı geliştirdiği ve çalışma miktarını arttırdığını göstermiştir. Fakat hıza olan etkisi belirlenememiştir.


Kafeinin dayanıklılık üzerine etkisi; kandaki serbest yağ asidi düzeyini arttırması olarak tanımlanmaktadır. Kandaki serbest yağ asidi düzeyi arttıkça, kaslar daha fazla yağ, daha az glikoz yakacaktır. Böylece glikojen depoları daha uzun süreli kullanılabilecek, yorulmaya başlama zamanı gecikecektir.

Yağların vücutta enerji olarak kullanımı %20 oranında artmaktadır.

Aşırı dozda alınan kafeinin (6-7 fincan kahve) merkezi sinir sistemi ve dolaşım sistemini etkilediği bulunmuştur. Yan etkileri; solunum hızlanması, kalp atım hızının artması (taşikardi), heyecan, uykusuzluk, kulak çınlaması, ishal, huzursuzluk ve kalpte ekstrasistollerdir. Sinirli ve heyecanlı sporculara yarışmadan önce kafeinli içecekler verilmemelidir. Kafein idrara çıkışı arttırarak vücuttan su kaybına da neden olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder